İlk "mehter"in , Selçuklu Sultanı III. Alaeddin Keykubat tarafından yeni kurulan devleti selamlayan bir mektupla birlikte hediye olarak Osman I'e gönderilmiştir . O tarihten itibaren her gün ikindi namazından sonra; "mehter" Osmanlı hükümdarı için çalınırdı. Günümüzde bile kullanılan türden askeri bando kavramı, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'ndan ödünç alınmaya başlandı. Mehteranla ilişkilendirilen ses, Joseph Haydn , Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig van Beethoven gibi bestecilerin mehter müziğinden esinlenen veya onu taklit etmek üzere tasarlanmış besteler yazmasıyla Avrupa klasik müziğini de etkilemiştir .
1826'da, bandoların çekirdeğini oluşturan Yeniçeri Ocağı'nın Sultan II. Mahmud tarafından kaldırılmasının ardından mehter müziği gözden düştü .Artık Yerli milli Mehter yerine batıdan ödünç Padişah marşları bestelenip çalınmaya başlandı. Bunu takiben, 19. yüzyılın ortalarında ve sonlarında, tür Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte gerilemeye başladı. 1911'de, imparatorluk çökmeye başladığında, İstanbul'daki askeri müze müdürü geleneğin oldukça başarılı bir şekilde yeniden canlandırılmasına çalıştı ve 1953'te DemokratSParti iktidarında Sultan II. Mehmed'in güçlerinin İstanbul'u fethinin 500. yıl dönümünü kutlamak amacıyla - gelenek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir bandosu olarak tamamen restore edildi .
Günümüzde mehterin müziği büyük ölçüde törenseldir ve birçok Türk tarafından kahramanlığın heyecan verici bir örneği ve Türkiye'nin tarihi geçmişinin bir hatırlatıcısı olarak kabul edilir. Ancak onlar tarafından icra edilen parçaların çoğu daha yeni bestelerdir.
Günümüzde Silahlı Kuvvetler Mehter Bölüğü , Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleneksel orkestrasıdır ve İstanbul'daki Askeri Müze'de ve bazı devlet törenlerinde düzenli olarak performans sergilemektedir . Ayrıca Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Müzik Topluluğu da bulunmaktadır.Bunlardan. başka çeşitli şehirlerde mehter müziği icracıları bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder