Japonya, 1940 yılında Mihver Devletleri ile anlaşıp aynı ittifaka imza atmıştır ve Amerika ile Japonya arasında Pasifik’te yaşanan çıkar çatışmaları mevcuttu. Bundan dolayı da Japonya, bölgede Amerika karşıtı bir politika izliyordu ve Amerika’da buna karşılık olarak Japonya’ya birtakım ekonomik ambargolar uyguluyordu.
İki devlet arasındaki durum böyle iken Japon Amiral Yamamoto Isoroku tarafından ABD’nin Pasifik’teki gücünü kırmayı amaçlayan saldırı harekâtı büyük bir dikkatle planlanıyordu. Bu sırada ABD ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmemiş ve hâlâ devam ettiriliyordu. Bu şekilde gelişen süreç Amerika’da, Pearl Harbour saldırısı gibi bir harekâtın gerçekleşeceği izlenimini uyandırmamıştı. Pearl Harbour, Hawaii Adası’nda bir limandır ve Amerika’nın stratejik bir üssü konumundadır.
İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların Avrupa’da başarılar kazanması üzerine Japonlar da 7 Aralık 1941 günü Pearl Harbour’a bir baskın düzenleyerek hem Amerika’ya hem de İngiltere’ye savaş açmışlardır ve böylece İkinci Dünya Savaşı’na dâhil olmuşlardır. Amerika’nın Pearl Harbour’da bulunan kuvvetleri; altı tane büyük uçak gemileri, iki adet savaş gemisi ve yardımcı birliklerden oluşuyordu.
Aslında Japonya’nın iyi şekilde uyguladığı bir saldırıdır ve Amerika’ya mâl olan sonuçları Japonlar için önemlidir. Ancak Japonlar, bu saldırıda önemli petrol depolarını vuramamıştı ve Amerika’nın Pasifik Donanması’na bağlı, orada bulunmayan üç uçak gemisi saldırıdan kurtulmuştu. Ancak bu baskın yine de Amerika’nın donanmasına ve Pasifik’teki gücüne indirilen önemli, büyük bir darbedir. Amerika bu harekâtta 5 savaş gemisini kaybetmiştir, diğer gemilerinden de 14 tanesi ya batmıştır ya da etkisiz hâle getirilmiştir, 120 uçağını kaybetmiş ve 2.400 civarında insan hayatını kaybetmiştir. Bu noktadan bakıldığından Japonlar için önemli bir galibiyettir. Ansızın gelişen ve Amerika’nın hazırlıksız yakalandığı Pearl Harbour baskını sonucunda Amerika, 11 Aralık 1941 yılında Japonya’ya ve mihver devletlerden olan Almanya ve İtalya’ya savaşa ilân etmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder