20 Ekim 2019 Pazar

XVII VE XVIII. YÜZYILLARDA OSMANLI DEVLETİ’NDE VE AVRUPA’DA DENİZCİLİK FAALİYETLERİ


Sömürgecilik: bir devletin kendi sınırları dışında kalan (genelde deniz aşırı) toprakları askeri yollarla  ve  çeşitli diğer yollarla ele geçirerek hakimiyet kurup yerli toplumlar üzerinde siyasi, iktisadi ve kültürel alanlarda üstünlük sağlayarak bunların maddî ve manevî  varlıklarını  kendi menfaati için yağmalamasıdır.
Sömürgecilik Hızlanıyor
Yüzyıllara göre sömürgecilik 
 1.On Altıncı Yüzyıl 
İspanyollar ( ve Portekizliler) (XVI.Yüzyıl )
   Okyanus denizciliği siyaseti Avrupa'da etkin olmaya başladı..
 2.On Yedinci Yüzyıl 
   A. İngiltere ve Hollanda'nın yükselerek  1654-1660 İngiliz-İspanyol Savaşını kazanıp  İspanyolların sömürgelerine el koydu ( XVII.Yüzyıl). Bunun sonucunda İspanyolların deniz hakimiyeti sona erdi.
    B. İngiltere uzakdoğuyu sömürge haline getirdi. Doğu Hindistan Şirketini kurup sömürgeciliği kurumsallaştırdı.
        Hollanda'nın XVII.yüzyılın ortalarında en büyük sömürgeci olması üzerine XVII.yüzyılın sonlarında İngiltere-Hollanda Savaşları oldu. İngilizler  onları yenerek bazı sömürgelerini ele geçirdiler. 
    C. Fransa XVI. yüzyılda ulusal birliğini kurduktan sonra yeni bir sömürgeci deniz gücü olarak ortaya çıktı (XVII.Yüzyıl). Amerika kıtasını sömürgeleştirmeye başladı.
   D.Hollanda Portekizliler'e ve İspanyollar'a saldırarak sömürgeciliğe başladı.Ümit Burnu'ndan Doğu Hint Adaları'nın ucuna kadar olan sahayı sömürgeleştirdi.Bunu takiben Hollanda Doğu Hindistan Şirketini kurup sömürgeciliği kurumsallaştırdı.Böylece Avrupa'nın en güçlü devletlerinden biri haline geldi.
       Hollanda XVII.Yüzyılda Amerika kıtasında sömürge ele geçirmek için Portekiz ve İngiltere ile savaştı.XVII.Yüzyılın ortalarında Hollanda dünyanın en büyük sömürgeci gücü oldu. Bunun üzerine İngiltere'nin karşı saldırısıyla aynı yüzyılın sonunda yenilip güç kaybetti.  
3.On Sekizinci Yüzyıl 
İngiltere Kuzey Amerika'daki Fransız sömürgelerini ele geçirdi( XVIII.yüzyılın  ikinci yarısı).Bunun sonucunda İngiltere sömürgeciliğin mutlak üstün gücü haline geldi.
 Bu yüzyılda  İngiltere,Fransa ve Rusya doğu ticaretini ele geçirmek için Akdeniz'de üstünlük mücadelesine giriştiler .Osmanlı Devleti bunlara karşı koymak için  herşeyiyle mücadele etti.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder