15 Mart 2020 Pazar

Okuma Parçası Otto Von Bismarck

Bismarck

Bismarck, ordudan ayrılıp toprakla uğraşan Prusyalı eski bir subayın oğlu olarak dünyaya geldi(1815). Altı-oniki yaş arasını sıkı bir eğitim ve disiplinin uygulandığı yatılı okulda geçirdi. 1835 yılında hukuk eğitimini tamamladı. 1839 yılında annesinin ölümü üzerine Pomeranya’ya yerleşti. 1847 yılında Prusya eyalet meclisine seçildi. Daha sonra Frankfurt diyet meclisinde Prusya’yı temsil etti. Bir ara Petersburg ve Paris’te büyükelçilik yaptı.

Berlin’e geri çağrıldıktan sonra devlet bakanı, ardından başbakan oldu. Dışişleri bakanlığını da başbakanlıkla beraber yürüttü. Alman imparatoru I. Wilhem ile uyumlu çalışarak çok sayıda reform yaptı. Prusya ordusunu çok güçlü  hale getirdi. İmparator ile başlayan etkili işbirliği yirmi altı yıl sürdü (1862-1888). Alman birliğinin kurulmasındaki  en büyük rolü Otto von Bismarck üstlenmiştir. Önce Avusturya’yı sonra da Fransa’yı yenen Prusya orduları, Paris’e  girdikten sonra Almanya’nın İmparatorluk olduğu ilân edilmiş ve Versailles Sarayı’nda düzenlenen bir törenle Wilhelm,"Kayzerlik tacı"nı giymiştir.
Alman siyasî tarihi 1803’den beri bu devletin daima genişlemeye çalıştığını göstermekle beraber,Bismarck devri büyük Alman Birliğinin güçlü temeller üzerine kurulduğu dönemdir. Bismarck’ın yönetimden ayrılmasından  sonra, ırkçılık ve maceracılık kendini göstermeye başladı. Bismarck dönemi milletlerarası dengelerin çok titiz bir şekilde gözönüne alınmasına rağmen, ondan sonra yayılmacılık siyasetinin izlenmesi, Almanya’ya ve dünmyaya pahalıya mal oldu ve bu süreç Birinci Dünya Savaşı ile son buldu.
Alman Birliği ve Bismarck
XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar bugünkü Almanya sınırlarında onlarca bağımsız prenslik yeralıyordu. Bu prensliklerin sayıları Viyana Kongresi’nden sonra azaltılmıştı ve bir Germen Konfederasyonu kurulmuştu. Bugün Almanya’nın doğusu ve Polonya toprakları üzerinde kurulu olan Prusya güçlenerek bu prenslikleri birleştirip Almanya Ulusal Birliği’ni oluşturmaya çalışıyordu. Bu yolda Prusya’nın en önemli rakibi Avusturya’ydı. Prusya’nın Alman Ulusal Birliği’ni kurabilmesi için Danimarka ve Fransa ile de savaşması gerekliydi. 1867 yılında iki Alman dükalığı olan Schlezwig ve Hollestein’i ele geçirmek amacıyla German Konfederasyonu adına Prusya ve Avusturya Danimarka’ya savaş açtı.Savaştan sonra bu iki dükalığın yönetimi konusunda Prusya ve Avusturya arasında anlaşmazlık çıktı. Prusya Başbakanı  Bismarck, Fransa ve Rusya’nın tarafsızlığını sağladıktan sonra Avusturya’ya savaş açtı ve 1866’da bu ülkeyi Sadowa’da yenilgiye uğrattı. Bundan sonra 1867’de Prusya’nın denetiminde Kuzey Germen Konfederasyonu kuruldu. Bismarck,Avusturya’dan sonra Fransa’nın da gücünü kırmak istiyordu. Bu sefer Avusturya ve Rusya’nın tarafsızlığını sağladıktan sonra Fransa’ya savaş açtı.
1870’te Sedan Savaşı’nda yenilen Fransa’nın böylece Katolik Alman prenslikleri üzerindeki denetimi kırılmış oldu. Prusya 1871 Frankfurt Barışı ile Alsace-Lorraine’i de ilhak etti. Bundan sonra Mein akarsuyunun güneyindeki Katolik Alman devletçikleri Prusya’ya katıldılar ve böylece Alman Ulusal Birliği kurulmuş oldu. Prusya Kralı Alman İmparatoru, Bismarck da Alman Şansölyesi ünvanını aldılar.
1.Wilhelm’in ölümü, yeni imparatorun farklı bir siyaset takip etmesi  sebebiyle Bismarck’la aralarında anlaşmazlık çıktı. Bismarck yeni imparatorun maceracı politikalarına uyum sağlamadı ve siyasi gücünü kaybetmesinin de etkisiyle başbakanlıktan istifa edip  ayrılmasıyla Avrupa tarihinde çok önemli bir dönem sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder