Ulus devlet; sınırları belirlenmiş bir toprak parçası üzerinde güç kullanma hakkına sahip olan yönetimi altındaki halkı; ortak dil, kültür ve değerler etrafında birleştirmeyi amaçlayan siyasal ve toplumsal manada ulus üzerine tesis edilmiş bir devlet biçimidir.
Westphalia Antlaşması, Fransız İhtilali'ne giden yolu, o da Ulus Devlete giden yolu açmıştır.
Westphalia Antlaşması'nın devletler açısından sonuçları:
1. Diğer devletlerin meşru varlığını tanıma
2.Diğer devletlerin içişlerine müdahale etmeme
3.Devletlerin kendi topraklarında mutlak otorite olması
Fransız İhtilali'nin devletler açısından sonuçları:
1.Ulusal egemenlik ilkesi, yerel ve bölgesel ayrıcalıkları yok etmiştir.
2. Merkezî Devletler ortaya çıkmıştır.
3.Aydınların öncülüğünde eşitlik, özgürlük, özgür irade gibi kavramlarla monarşilerin baskılarının önüne geçilmeye çalışılmıştır.
4.Demokratik ve anayasal bir süreç başlamıştır.
5.Ulusallaşmaya ve ulus devlete giden yol açılmıştır.
6.Milliyetçilik ve demokrasi akımları, XIX.yüzyıldan itibaren yaygınlaşmıştır.
7.XX.yüzyıldan itibaren de ulus devlet anlayışı küreselleşmiştir.
8.Ulus devlet anlayışı demografik hareketleri getirmiştir.
Ulus Devlet Anlayışının Osmanlı Devleti’ne Etkisi
Fransız İhtilalinin etkisiyle Osmanlı Devleti bünyesindeki milletler birer birer ayaklanmaya başlamıştır ve Osmanlı Devleti, bu ayaklanmaları bastıramamıştır. Bu durumun oluşmasında büyük devletlerin o milletleri kışkırtması da etkili olmuştur.
Sırplar ve Yunanlılar başta olmak üzere Osmanlı Devleti’ne bağlı Balkan ulusları, ayrılıkçı hareketlere girişmeye başlamıştır. Bu uluslar, özellikle 1828-1829 ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşları ile kendi ulus devletlerini kurmak için istedikleri fırsatları bulmuştur. Bu savaşlar sonunda imzalanan Edirne Antlaşması ile Yunanistan, Berlin Antlaşması ile de Sırbistan, Romanya ve Karadağ ulus devletleri kurulmuştur. II. Meşrutiyet’in meydana getirdiği karışıklıklardan istifade eden Bulgaristan, Balkan Savaşları’nı fırsat bilen Arnavutluk da bağımsızlığını ilan etmiştir.
Adı geçen milletler ayaklanıp bağımsızlıklarını kazandıklarında ve kazanma süreçlerinde bir taraftan çeşitli yollarla o bölgelerde nüfus oranlarını arttırıken diğer taraftan bölgelerinde yaşayan Müslüman Türk nüfusa karşı baskılar yaparak onları yerlerinden yurtlarından etmişlerdir. Bunun sonucu olarak Anadolu'ya büyük bir göç başlamıştır.Kalanlar ise baskılara ve zulümlere uğramaya devam etmişlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder