Bu bentten dolayı meydana gelen sıtma hastalığından çok insan ölmüş ve maddi zarara yol açmıştır. Amik köylerinde öğretmenlik yapan bir öğretmen’in,15 yıl içinde 8 çocuğu ve eşi sıtma hastalığından ölmüştür. Bu bataklıklar sıtmayı önlemek amacıyla1940 ile 1950’li yıllarda aşama aşama kurutuldu. Sıra Antakya’nın ve yörenin hayat kaynağı olan Amik gölüne gelmişti.
1950 yılına gelindiğinde, Amik ovasını su baskınlarından korumak sıtma hastalıklarına neden olan sivrisineklerle mücadele etmek kurutulmadan elde edilecek toprağı tarıma kazandırıp, köylüye dağıtmak amacıyla Gölün kurutulması gündeme gelmiştir. Suyun boşaltılması için proje görüşmeleri ve siyasilerle görüşmeler sonunda, 1973 yılında kurutma işlemine geçilmiştir. Öncelikle gölü besleyen akarsuların ovadaki yataklarının küçük Asi çayına bağlanması ile başlanmıştır. Yaz aylarında göl sularının çekilmesinden yararlanılarak yeni kanallar açılmış ve gölü besleyen su kaynakları Afrin, Murat ve Comba drenej kanallarıyla Asi nehrine akıtılarak gölün suyu boşaltıldı. 1975 yılında göl tamamen kurutulmuş ve haritadan silinmiştir. Uzunluğu 16 Km Genişliği 10 Km olan gölün çevresindeki bataklıklarla beraber 310Km idi. Gölün kurutulmasından elde edilen araziler, aile başına 20 dönüm olmak üzere köylülere dağıtıldı.
Amik gülü Antakya’ya ve çevresine hayat veren bir göldü. Medeniyetler şehri Antakya’da, işte böyle işini bilmezlerin aldığı kararlarla, bir bölgenin can damarı olan göl kurutuluyor ve bugün tabiat ve insanlar susuzluğa mahkûm ediliyor. Yeniden oluşması için yapılan çalışmalar ise ne yazık ki hüsran oldu ve olacak ta. Çünki Hatay hava alanı göl yatağı aynası içinde bulunuyor. Allah’ın bizlere bahşettiği bu güzelim gölün yeri şimdi bir çöl. Amik köylüsü yoksul insanlar susuz. BU GÜZELLİK YOK EDİLİRMİ?
Kaynak: hatayvatan
Olan son depremin Hatay'da bu kadar yıkıcı olmasının bir sebebi de Amik Gölü'nün kurutulması olabilir mi ?
Allah'ın yarattığı dengenin çokbilmişlikle bozulmaya çalışılması kentte yıkımı arttırmış olamaz mı ?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder