Dersimiz Tarih: Nanking Katliamı Geniş Anlatım

24 Ağustos 2023 Perşembe

Nanking Katliamı Geniş Anlatım

NANKİNG KATLİAMI




Nanking Katliamı, Japonya ve Çin arasındaki 1.Japon-Çin Savaşı bittikten sonra Japonya'nın yeni bir savaş açarak Çin'de gerçekleştirmiş olduğu bir katliamdır. Katliam, Japonya’nın daha sonra Çin’in başkenti olan Nanking’i kontrol ettiği 13 Aralık 1937’de başlayan altı haftalık bir süre içinde gerçekleşti. Bu dönemde 40.000 - 300.000 Çinli sivile veya askere tecavüz edildi ve / veya vahşice katledildi.


Savaşın Başlaması

2.Çin-Japon Savaşı
 Japon İmparatorluğu tam 1.Japon-Çin Savaşı bitti derken : “Bütün ordular Nanking’i işgal etmek için harekâta hazırlansın. Evinize, Japon adasına değil, Nanking’e yürüyeceksiniz!” şeklinde bir emir verdi.

Japon askerlere verilen sözlerden biri de  “diledikleri gibi yağma ve tecavüz yapabileceklerinin” sözünü almış olmalarıydı. Bu daha sonra gerçekleşecek katliamın altyapısını hazırlamıştır.
 Japonlar batıdan silah tedarik edebilmek için resmi olarak savaş açıklamasında bulunmamışlardı. Çin tarafında hem iç savaş vardı hem de  her ne kadar ordularını hazırlamış olsalar da  savaş ilanı olmadan Japonların kendilerine saldıracaklarını zannetmiyorlardı.

8 Aralık 1937 günü Japon İmparatorluğu orduları Nanking'e ulaşıp  9 Aralık’ta şehri kuşatmaya başlamışlardı. Kuşatmadan önce Japonya Çin Ordusuna   “Japon ordusu, Çin sivillerine ve askerlerine hiçbir nefret emaresi göstermeden nazik ve cömert davranacaktı. Fakat kendisine karşı koyanlara karşı öfkeyle doluydu. Yarına kadar cevap verilmezse Japon İmparatorluk ordusunun saldırmaktan başka şansı kalmayacaktır.” şeklinde ültimatom verdi. 10 Aralık gününü beklemeye başladı.. Çin ordusu ise bu ültimatomu reddedip askerlerini stratejik gördüğü yerlere yerleştirip ve “son adam şehirde ölene kadar savaşma” emri verdi.. 10 Aralık 1937 günü gece 00:00’da Japon İmparatorluğu tarafından verilen süre doldu., fakat Japonlar, Çinlilerin bu teklifi düşünmeleri için 1 saat daha süre verdi ve elçilerle birlikte Nanking girişinde beklemeye başladılar. 01:00’de başlayan Japon saldırısı, 13 Aralık 1937’de Çin ordusunun yenilerek geri çekilmesiyle son buldu.. Çin ordusu geri çekilene kadar halkının savaşması için onları zorladı, sivillerin büyük kısmını “güvenli bölgeye” taşımadığı gibi  halkının elindeki birçok değerli eşya ve gıda ürünlerini çalmıştır. Bu da Çinli sivilleri bunlar (Çin Ordusu/Hükümeti) gitsin de ne olursa olsun. Düşman bile bunlardan iyidir. Japon ordusu bize bunlardan iyi davranır şeklindeki bir duygusal düşünceye düşmelerine sebebiyet verdi.Oysa bir yanlış daha büyük bir yanlışı hiçbir zaman doğru yapmazdı. Nitekim 13 Aralık 1937 günü Japon askerleri şehre girdiğinde onların gerçek yüzünü gördüler.Japon ordusu tarihin gördüğü en büyük katliamlardan birine başladı. Ancak iş işten geçmişti. Zamanın geriye döndürülmesi mümkün değildi.

Japon ordusu askerleri, sokaktki  silahsız askerleri bir araya toplayıp kurşuna dizip, öldürmeye başladılar. Hatta hareket eden koşan her insan direkt katlediliyordu. Sokaklar 1.Haçlı Seferi sırasında Kudüs'te sokaklar insan cesetleriyle dolduğu gibi dolmaya başladı.
Kimi kurşuna dizilerek kimi de sopalarla dövülerek öldürülüyorlardı.Ve ölüler nehre atılıyordu.Bu şekilde katledilenlerin sayısının 55.000 civarında olduğu düşünülmektedir.
Hatta Japon askerler Çinlileri Katana adlı meşhur kılıçla öldürme yarışması yapıyorlardı. Zamanında ABD de kızılderililerin kafatasını getirenlere ödül verildiği gibi onlarda daha kısa zamanda daha çok Çinliyi kılıçla biçenlere ödül veriyorlardı.Japon gazeteleri de bunu vahşi bir zevkle manşetlerden yayınlıyorlardı.


Rakamlarla Katliam



 Milletler Cemiyeti'nin caydırıcı bir karar alamadığı , Batılı ülkelerin sessiz kaldığı bu katliam, Japonların Nanking'i terk ettiği 1938 yılının Ocak ayının sonuna kadar  6 hafta devam etti. İnsanlar çok sayıda öldürülürse bu maalesef istatistiğe döner ve bu insanı değersizleştirir.Ne yazık ki olayın vehametini ifade için rakamları bilmemiz lazım. 
Bilanço:
 1.300 binden fazla ölü,
2. 100 binden fazla yaralı 
3. 20 bin-80 bin  fazla tecavüz edilmiş ve öldürülmüş kadın
4.Japonya göz yaşartıcı gaz midori(yeşil), hapşırmacı gaz(kırmızı) ve hardal gazı türünde kimyasal silahlar kullanmıştır.
 Katliama ait çeşitli vesikalar ve eşyalar Nanjing Datusha’daki müzede bulunmaktadır.

 Batıyı razı ederek ülkeyi kalkındıracağını zanneden milliyetçi Çin tarafı olan  Kuomintang lideri Çan Kay Şek'in bu beklentisi umduğu gibi olmadı.Batı yeteri desteği vermedi ve savaş uzadıkça uzadı. O, diğer taraftan  da Mao liderliğindeki  komünistleri yenmeye çalışmıştır..

Türkiye'de Basının Yaklaşımı

Devrin Türk basını ise katliamın acı sonuçlarına ve batının burdaki ikircikli tavrına odaklanıp soğukkanlı düşünüp yazmak yerine Japonların bundan sonra nerelere doğru ilerleyeceğini devletlerinin nasıl büyüyeceğini ve benzeri yazıp ayrıntılardan uzaklaşarak gerçeklerden de uzak bir âlemde yaşamaya devam ettiler.









Katliamın Sorumlularının Sonu Ne Oldu?

İkinci Dünya Savaşı bitip Japonya ABD 'ye yenildikten sonra bu katliamın sorumlularının sonu şöyle oldu:

1.General Tani, Savaş Suçları Mahkemesinde yargılandı.. 
2.General Matsui Savaş Suçları Mahkemesinden önce tutuklandı.
3.Katliama karışan diğer isimlerden Prens Kan’in 1945’ten önce öldü.
4.Isamu Cho, Okinawa Savunması sırasında intihar etti.
5.Prens Asaka ise, Japon İmparatorluk Ailesinin bir üyesi olduğu için “dokunulmazlık” hakkından faydalanarak, yargılamadan muaf tutulmuştur. Japonlar çok ağır bir yenilgi aldıkları halde kendi ataları olan Japon İmparatorluk ailesini yargılamadan muaf tutarak bu noktada ne kadar vefalı olduklarını göstermiş oldular. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder