13 Haziran 2024 Perşembe

Siyez Buğdayı Tarihi


Siyez: 
Buğdayın Babası...

Hititler döneminde   buğdayın atası Siyez (emmer), ilk olarak Karacadağ eteklerinde yetişmeye başladı.

Siyez neden bu kadar önemli idi? 

Siyez ilk evcilleşen buğdaydır. Vahşi buğdayın daneleri küçük ve çok sert olduğu için öğütülüp un haline getirilip kullanılamıyordu. Siyez  ilk defa öğütülmüş verimli bir şekilde gıda maddesi olarak kullanılmış buğday türüdür.

 

 Urfa Karacadağ eteklerindeki Göbeklitepe’ de bulunan şu ana kadar yapılan kazılarda yabani buğday türü olarak (en ilkel 2n14 kromozomlu) siyez buğdayı taneleri bulunmuştur. 

Siyez buğdayının yetiştirme yöntemleri İnsanlığın ilk yapısı olmuş ibadethanelerinden biri olan Göbeklitepe’ den Balkanlar’a ve Doğu Avrupa’ya hızla yayıldı.

• 12 000 yıl önce siyez buğdayını işlemeyi keşfeden atalarımızın İlk ekmeği de siyez ekmeği oldu.

• Atalarımızdan yadigar, en saf ve sağlıklı buğday olarak günümüze ulaştı.

• Günümüzde siyez buğdayı yıllardır Kastamonu topraklarında ekimi aralıksız yapılarak adaptasyonunu sağlamıştır.

• Coğrafi işaretini almıştır ve geniş alanlarda ekimi yapılarak ekim ve tüketimi yaygınlaştırılmaya devam edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder