Dersimiz Tarih: Fenerbahçe'nin Kuruluş Tarihi

20 Ağustos 2024 Salı

Fenerbahçe'nin Kuruluş Tarihi



1890’lı yıllara ulaştığında, Moda’da oturan yerli halkı ekonomik olarak sömüren İngilizler  futbolu sevmişler  ve o yemyeşil arsaların bulunduğu Kadıköy’ün geniş alanlarında, futbol oynamaya başlamışlardı. Bu oyunun haliyle özenti içindeki  Türk gençlerinde de ilgi uyandıracağı ve de bu sporu onlara sevdireceği pek tabii idi ve hatta da kaçınılmazdı.  Kadıköy Çayırlarında top koşturan İngiliz gençlere yerli  dostları olan  Rum gençleri eşlik etmekteydi.. Hemen her akşamüstü bilhassa Kuşdili Çayırında yapılan bu futbol maçları ya da antrenmanları, Kadıköyün yabancı özentisi çok halkının büyük bir kesiminin ilgisini çekmekteydi.

Kadıköydeki bu gençler 1899 yılında "Siyah Çoraplılar" adıyla bir araya geldiler.Daha sonra 1902 yılında Kadıköy Futbol Kulübünü kurdular. 1907 yılında ise Fenerbahçe Futbol Kulübünü kurdular.

Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadelesiyle de tarihe geçen Fenerbahçe'de ilk başkan Ziya Bey (Songülen), ilk genel sekreter Ayetullah Bey, ilk genel kaptan ve veznedarı Necip Bey (Okaner) oldu. Fenerbahçe Futbol Kulübü, 1908 yılında dernekleşen ilk kulüp olma unvanını elde etti.

İlk Kurucu başkanı olan Ziya Songülen Osmanlı Hanedanından olup oldukça batıcı bir kişiliğe sahiptir.

Kuruluşunda renkleri sarı-beyaz olan Fenerbahçe Futbol Kulübü, 1909 yılında adını Fenerbahçe Spor Kulübü olarak değiştirdi ve bugüne kadar kullandığı sarı-lacivert renklerini aldı.

Futbolcu Hikmet Topuz tarafından çizilen ve eski başkanlardan Tevfik Taşçı tarafından Manchester'da yaptırılan Fenerbahçe'nin ilk rozeti, 1929 yılından itibaren üzerindeki eski Türkçe harfleri yeni Türkçe harflere çevrildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Paşa, 1. Dünya Savaşı sürerken 3 Mayıs 1918'de Fenerbahçe Kulübü Başkanı ve yakın arkadaşı Sabri Toprak ile sarı-lacivertli kulübünü ziyaret etti.

Mustafa Kemal Paşa, Elkatipzade Mustafa Bey'in kendisine kulüp hatıra defterini uzatması üzerine eski Türkçe ile defterde "Fenerbahçe Kulübünün her tarafta mazhar-ı takdir olmuş bulunan asarı mesaisini işitmiş ve bu kulübü ziyaret ve erbab-ı himmeti tebrik etmeyi vazife edinmiştim. Bu vazifenin ifası ancak bugün müyesser olabilmiştir. Takdirat ve tebrikatımı buraya kayd ile mübahiyim." ifadelerine yer verdi.


Mustafa Kemal Paşa'nın bu ziyareti sebebiyle her yıl 3 Mayıs tarihi aynı zamanda Fenerbahçe'nin kuruluş yıl dönümü olarak kutlanmaya başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder