2 Ekim 2024 Çarşamba

Tarih Araştırma ve Yazımında Dijital Dönüşüm

 Büyük Veri, : özellikle yeni veri kaynaklarından elde edilen daha büyük, daha karmaşık veri kümeleridir.

Doğuştan Dijital Veri:Doğuştan dijital terimi, dijital bir biçimde ortaya çıkan materyalleri ifade eder. Bu, fiziksel kağıt kayıtların taranmasıyla oluşturulan dosyalarda olduğu gibi, analog materyallerin dijital hale geldiği dijital yeniden biçimlendirmenin tersidir.

Sayısallaştırma: fiziksel belgelerin dijital ortama aktarılmasıdır. Bu işlem genellikle kağıt belgelerin taranması veya elle yazılmış belgelerin klavye kullanılarak bilgisayarda yazıya dökülmesi gibi yöntemlerle gerçekleştirilir.

Uzak okuma, edebi bilimlerde edebi eleştiri yapılırken veya dilbilimsel çözümlemeler için sahip olunan verilerin bilgisayarlar yardımıyla analiz edildiği okuma biçimidir.

Veri analizi:araştırma hedefleri doğrultusunda karar alabilmek için ham verilerin doğru yöntemlerle elde edilmesi, sınıflandırılması, incelenmesi, sadeleştirilmesi ve modellenerek anlamlandırılmasıdır.

Veri madenciliği, büyük ölçekli veriler arasından faydalı bilgiye ulaşma, bilgiyi madenleme işidir.

Yakın okuma; edebi bilimler ve edebi eleştiriler ile dilbilimsel çözümlemelerde titizlikle, bütün detaylara ve anlam kaymalarına, belirsizliklere, çok anlamlılıklara dikkat edilerek yapılan nitel okuma biçimidir.

Yapılandırılmış veri, veri tablolarına düzgünce sığan ve sayılar, kısa metin, tarihler gibi farklı veri türlerini içeren veridir.

Yoğun veri: geleneksel yöntemlerle işlenmesi zor veya imkânsız olacak kadar büyük, hızlı veya karmaşık veri kümesini ifade eder.

Aşamalar:

1.Araştırma ve veri toplama (Sayısallaştırma)

2.Verileri Düzenleme  ve Kataloglama(Etiketleme)

3.Verileri Analiz Etme ve Yorumlama

4.Sonuçları Paylaşma ve Sunma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder