İstiklal Marşı'nın Yazılma Süreci
İstiklal Savaşının henüz kazanılmadığı dönemde Millî Marşımız yazılmak istenmiştir. Burada amaç cesareti ve inancı kırılan aynı zamanda yorulan Türk millerinin inancını tazelemek ve millet aşkını orduya ve Türk milletine tekrar hatırlatmaktı. O dönem düzenlenen şiir yarışmasında ise kazanana büyük ödül verileceği açıklanmıştır. Mehmet Akif Ersoy bu ödül verilmesi sebebiyle yarışmaya katılmamıştır. Katılan diğer şiirler ise milli marş olamamış ve kabul edilmemiştir.
İstiklal Marşımız Mehmet Akif Ersoy ikna edilmiş ve bu şiiri yazmıştır.
Mehmet Âkif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai’ye bağışladı. Şair ayrıca, İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiş ve İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiştir.
12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy milli marşımızı Türk milletine armağan etmiştir.
Kurtuluş Savaşı döneminde halk pek çok kayıp vermiştir. Tekrar ayağa kalkmakta zorlanan Türk milleti inancını ve cesaretini taze tutması gerekmekteydi. Fakat yaşanan kayıplar sonrası inancını kaybetmeye başlayan Türk milleti için İstiklal Marşı yazılmıştır. Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı milli bilincin ortaya çıkması için yazılmıştır.
Bunlarla beraber milli mücadele döneminden Türk askerini de yüreklendirmek, savaşta yorulan millete moral vermek için de yazılmış olan İstiklal Marşı milli birlik ve beraberliğin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.
İstiklal Marşı Hangi Savaştan Sonra Kabul Edildi?
Savaşlarda en önemli şey psikolojidir. Hem halkın hem de cephede savaşan askerlerin umudunu ve inancını dik tutmak amacı ile İstiklal Marşı yazılmıştır. 12 Mart 1921 tarihindeki meclis oturumunda ön elemeyi geçen 7 şiire yer verilmiş ve tartışmaya açılmıştır. Hamdullah Suphi Bey tarafından okunan Mehmet Akif Ersoy'un şiiri herkesi heyecanlandırmış ve sonunda yoğun alkış ve heyecan ile kabul edilmiştir.
12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiş olan İstiklal Marşı I. İnönü Savaşı'nın kazanılması sonrasında kabul edilmiştir. 6 Ocak 1921 tarihinde muhabere yapılmıştır. Muhabere sonucunda 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı kabul edilmiş ve milli marşımız olmuştur.
İstiklal Marşı'nın Bestelenmesi Süreci
Ülke savaş içerisinde olduğu için, Âkif’in şiirinin bestelenmesi iki sene ertelendi; 1923’ün 12 Şubat’ında İstanbul Maarif Müdürlüğü’ne beste yarışması açma görevi verildi. Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. Ülkenin içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle sonucu belirleyecek bir değerlendirme yapılamadı. Bu nedenle güfte, ülkenin çeşitli yerlerinde farklı bestelerle okunmaya başlandı. Edirne’de Ahmet Yekta Bey’in, İzmir’de İsmail Zühtü Bey’in, Ankara’da Osman Zeki Bey’in, İstanbul’da Ali Rıfat Bey ve Zati Bey’in besteleri okunuyordu.
Şiirin bestelenmesi aşamasında 1924 yılında kabul edilen Akif Çağatay Kılıç'ın bestesi 1930 yılına kadar çalınmışsa da bu tarihten sonra zamanın Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Osman Zeki ÜNGÖR'ün 1922 yılında yaptığı beste kabul edilmiş ve günümüzde söylenmektedir. Protokol gereği sadece 2 kıtasının marş olarak söylendiği İstiklal Marşı 9 dörtlük ve 1 beşlik olmak üzere 10 kıta ve 41 dizeden oluşmaktadır. İstiklal Marşı'nın armonisi Edgar MANAS ve bando tarafından çalınması için düzenleme ise İhsan Servet KÜNÇER tarafından yapılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder