Teşkilatı Esasiye Ne Zaman Kabul Edildi?
Teşkilatı Esasiye Kanunu 20 Ocak 1921 tarihinde BMM tarafından kabul edilen ilk anayasadır. Kısa bir anayasa olan Teşkilatı Esasiye 23 maddeden oluşmaktadır. Bu anayasa Türkiye'nin ilk temel taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu anayasada güçlerin birliği ve Büyük Millet Meclisinin üstünlüğünden bahsedilmektedir. Büyük Millet Meclisinin üstünde bir güç olmadığı için meclisin kendini feshetme yetkisi bulunmaktadır.
Temel Özellikleri:
- Egemenlik kayıtsız ve şartsız millete ait olmaktadır ve yönetim şekli halkın kendi iradesinin eline bırakılmaktadır.- Yürütme gücü ve yasama yetkisi ise Büyük Millet Meclisi'nde toplanmaktadır.
- Türkiye Devletinin idaresi, Büyük Millet Meclisi'ne bırakılmaktadır.
- Büyük Millet Meclisinde yer alacak üyeler, halk tarafından seçilmiş üyelerden oluşmaktadır.
- Büyük Millet Meclisinin seçimlerinin iki yılda bir kez yapılmasına karar verilerek üyelerin görev sürelerinin iki yıl olduğu ve tekrardan seçilmelerin mümkün olduğu belirtilmektedir. Yeni meclis göreve başlayana kadar eski meclisin görevine devam etmesi kararlaştırılmıştır.
- Büyük Millet Meclisine seçilecek vekillerin sadece seçildiği ilin değil bütün milletin vekili olduğu belirtilmektedir.
- Kasım ayında Büyük Millet Meclisi'nin görevine başlaması gerekmektedir.
- Büyük Millet Meclisi'ne seçilen başkanın görev süresi bir seçim dönemini kapsamaktadır. Büyük Millet Meclisinin başkanı aynı zamanda Bakanlar Kurulu'nun da başkanı olmaktadır.
- Şeriatı içeren hükümlerin düzenlenmesi, yürürlüğe konması, değiştirilmesi ve yürürlükten kaldırılması Büyük Millet Meclisinin vereceği karara bağlı olmaktadır.
- Savaş ilanı, barış yapılması ve antlaşma imzalanması gibi durumlara karar verme yetkisi Büyük Millet Meclisine ait olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder