FRANSIZ İHTİLALİ'NİN OLUŞUMU
Fransa kralı 16’ıncı Lui zamanında ekonomik sorunlara çözüm bulabilmek maksadıyla Etajenero Meclisi toplantıya çağırılmıştır. Toplantıda soylular, rahipler ve halk meclisleri arasında tartışmalar meydana gelince halkı temsil eden halk meclisleri Etajenero’yu Milli Meclis ilan etmişlerdir. Toplantı sonucunda da Milli Meclisin onayı olmadan vergi toplanmaması kararı alınınca, Fransa kralı askerleri ile meclisi dağıtmak istemiştir. Bunun üzerine halk ayaklanarak 14 Temmuz 1789 yılında Bastil Hapishanesi’ni basarak tutukluları serbest bırakmıştır. 28 Ağustos 1789 tarihinde Meclis soyluların ve rahiplerin ayrıcalıklarını kaldırmış İnsan ve Vatandaş Hakları Bildirisi yayınlanmıştır.
SEBEPLERİ
1. Amerika ve İngiltere’deki demokratik gelişimlerin etkisi
2. Fransız aydınlarından Montesquieu, Voltaire, Jan Jack Rousseau ve Diderot'nun yazdıkları eserler
3. Fransa’da soylular ve rahipler geniş imtiyazlara sahipken, tüccar burjuvazinin ve köylülerin haklarının kısıtlı olması.
4. Fransa’nın katıldığı savaşların ekonomiyi bozması sonucu kralın halka yeni vergiler yükleyerek durumu düzeltmeye çalışması
SONUÇLARI
1. Soyluların ve rahiplerin ayrıcalıkları kaldırılmış ve eşitlik ilkesi getirilmiştir.
2. Mutlak monarşi sistemi yıkılarak demokratik ve laik yönetim anlayışı değer kazanmaya başlamıştır.
3. Eşitlik, adalet, milliyetçilik, hürriyet, ulusal egemenlik, laiklik ve cumhuriyet gibi kavramlar yayılmaya başlamıştır.
4. Milliyetçilik ilkesinin yayılması ile imparatorlukların dağılması için ortam sağlamıştır.
5. İnsan Hakları Bildirisi evrensellik kazanmaya başlamıştır
6. Yeni Çağ bitmiş ve Yakın Çağ’ın başladığı kabul edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder