2 Nisan 2020 Perşembe

II.Meşrutiyet Dönemi




Meşrutiyet Dönemi










Sultan  II.Abdülhamit döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti  en büyük  muhalif hareket ve örgütlenme olarak ortaya çıkmıştı. Özellikle askerler içinde geniş bir taban bulmuştu. 1908 'de Rusya ile İngiltere arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun paylaşılmasına yönelik  Reval Görüşmeleri oldu. İttihat ve Terakki bu durumda  harekete geçti. Gelişen olaylar dizisi sonucunda II.Abdülhamit meşrutiyeti yeniden ilan etmek zorunda kaldı . Böylece II.Meşrutiyet dönemi başladı ( 23 Temmuz  1908). 
Seçimde iki dereceli sistem uygulanmıştır. Yapılan seçimlerde seçme yaşı 25, seçilebilme yaşı ise 30 olarak belirtilmiştir. 1908 seçimlerine İttihat ve Terakki Cemiyeti ve  Ahrar Fırkası iki ayrı grup/parti olarak  katılmıştır. İttihat ve Terakki Cemiyeti seçimi kazanarak iktidara gelmiştir. Meclis, 275 milletvekiliyle 17 Aralık 1908'de açılmıştır.
31 Mart vakası olarak meşhur olan olayın olmasından  sonra II.Abdülhamit tahttan indirilmiştir. İttihat ve Terakki 'nin devlet yönetimindeki etkinliği bahsedilen ayaklanmanın bastırılmasından sonra daha da güçlenmiştir.21 Ağustos 1909'da yapılan anayasa değişikliğiyle daha meşrutiyetçi bir yapı ve gerçek parlamenter hükûmet modeli benimsenmiştir. Diğer taraftan bahsedilen olaydan sonra İttihat ve Terakki özgürlükçü tavrından vazgeçmiştir. Muhaliflere karşı sert uygulamalar yapmaya başlamıştır.
II. Meşrutiyet Dönemi’nde Trablusgarp, Balkan Savaşları , I. Dünya Savaşı,göçler, isyanlar, siyasi çekişmeler ve toprak kayıpları yaşanmışsa da  dört kez sandığa gidilmiştir. Bu durum demokrasiye geçiş yolunda önemli adımlar olarak kabul edilir.
İttihat ve Terakki'nin  Kısa Tarihi
Yeni Osmanlılar/Jön Türkler  (Tanzimat-Islahat)->1840-1870'ler
İttihad-ı Osmanî Cemiyeti ->1889
İttihat ve Terakki Cemiyeti->1895
II.Meşrutiyetin ilan ettirilmesi-->1908
II.Meşrutiyet meclisinde çoğunluğu almaları->1908
İttihat ve Terakki'nin partiliğini ilan etmesi->1909
31 Mart Vakası'nı bastırmaları->Devlet yönetiminde etkinliklerinin iyice artması  -->1909
Bab-ı Âli Baskını-->Osmanlı Devlet Yönetimin Tamamen İttihat ve Terakki'nin eline geçmesi -->1913
 Sonra ne mi oldu ? Onu da videodan seyredip öğrenirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder