Lübeck Savaşı, 6 Kasım 1806'da Almanya'nın Lübeck kentinde, Jena-Auerstedt Muharebesi'nde yenilgiden geri çekilen Gebhard Leberecht von Blücher liderliğindeki Prusya Krallığı askerleri ve Birinci Fransız İmparatorluğu Mareşalleri Joachim Murat, Jean Baptiste Bernadotte ve Jean-de-Dieu Soult'un birlikleri arasında gerçekleşen savaş. Dördüncü Koalisyon Savaşı'nın bir parçası olan bu savaş, Fransızlar'ın Prusyalılara karşı şiddetli zaferiyle sonuçlandı. Savaşın gerçekleştiği Lübeck, Hamburg'un yaklaşık 50 kilometre (31 mil) kuzeydoğusunda eski bir Baltık Denizi limanıdır.
Ekim ayında Jena–Auerstedt Muharebesi'nde I. Napolyon tarafından yenilgiye uğrayan Prusya orduları Elbe Nehri'nin doğu kıyısına çekildi ve Oder Nehri'ne ulaşmak için kuzeydoğuya yürüdü. Rakiplerinin güçlerini imha etmeyi amaçlayan Napolyon, Grande Armée'yi uzun bir çatışmaya soktu. Kaçan Prusyalıların büyük bir kısmı çevrili oldukları Magdeburg Kalesi'ne sığındı. Lübeck Muharebesi'nden 8 gün önce gerçekleşen Prenzlau Muharebesi'nde neredeyse tüm Prusya ordusu yok edildi. Bu olay Prusya birlikleri ve kalelerinin bir bir teslimiyetini tetikledi.
Oder'e ulaşması engellenen Blücher, Murat, Bernadotte ve Soult'un Fransız orduları tarafından kovalandı batıya doğru yürüdü.Blücher'in birlikleri savunma pozisyonlarını aldıkları savaşta tarafsız olan Lübeck şehrine doğru yol aldı. Bernadotte'nin askerleri şehrin kuzey savunmasını kırdı, Murat ve Soult'un karşı karşıya olduğu askerleri yıprattı. Blücher şehirden zar zor kaçtı, ancak askerlerinin çoğu yakalandı, Prusya'nın kayıpları muazzam sayıdaydı.Ertesi gün Fransızlar hayatta kalan Prusyalıları Danimarka sınırına hapsetti ve Blücher'i teslim olmaya zorladı.
Fransızlar savaş sırasında ektra bir kazanç olarak küçük bir İsveç askeri gücü ele geçirdi.
Prusya bu ağır yenilgiden sonra ümidini kaybedip herşeyden vazgeçti mi ? Hayır.
Yeniden toparlandı. Fransa'yı Sedan Savaşları'nda yendiği gibi her iki dünya savaşının da başlarında ağır yenilgiye uğrattı.( Dünya savaşlarında sonradan ABD 'ye yenildi . O ayrı bir konu).
Almanlar, Fransa'ya karşı bu kinle yaşamaya devam mı ettiler ?
Hayır. Avrupa Birliği'nin kuruluşunda beraber rol alarak işbirliğine başladılar. Halen de bu durum devam ediyor.
Yararlanılan kaynak: Wikipedia
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder