30 Mayıs 2021 Pazar

Oğuzların İslamiyeti Kabulü

 


Talas Savaşı Türk -İslam tarihinin başlangıç noktasını oluşturur. Bu tarihten itibaren Türkler kitleler halinde İslam dinini benimsemeye başlamışlardır.

Oğuz  kelimesi "oklar" anlamına geldiği "ok" kelimesi de "boy" anlamına geldiği için "boylar" anlamına gelir.

Oğuz Boyları


Oğuzlar  tarihte  sırasıyla Kök Türkler , Uygurlar, Türgişler, Hazarlar ve Karahanlılar'ın hakimiyetinde kalmışlardır. 950 yılında bağımsız Oğuz Yabgu Devleti /Oğuzlar Devleti'ni kurmuşlardır. Bu devlet 1055 yılına kadar devam etmiştir. Bu tarihte Selçuklu hakimiyetine girmiştir.

Oğuzlar Samanoğulları Devleti'yle komşuydular ve aralarında ticari ilişkiler vardı. Bu durum Oğuzların İslâmiyeti tanımasını ve yerleşik hayata geçiş süreçlerini hızlandırmıştır.

   X. yüzyılın ikinci yarısında Selçuk Bey'in öncülüğünde Oğuzlar arasında İslamiyet yayılmaya başlamış, XI. yüzyılda ise İslamiyet hakim din haline gelmiştir. Oğuz boylarından İslamiyet’i kabul edenlere Türkmen denilmiştir. 

    Türklerin İslâmiyeti kabul ediş süreci:

1.İtil Bulgarları 

2.Karahanlılar (Karluk, Yağma ,Çiğil,Tuhsi)

3.Halaç Türkleri

4.Selçuklular ( Oğuzlar)



   Türkmen   adıyla   bilinen   Müslüman   Oğuzlar,   Büyük   Selçuklu   Devleti’nin   yanı   sıra   Türkiye   Selçuklu  Devleti,   atabeylikler,   Anadolu   beylikleri,   Karakoyunlular,   Akkoyunlular   ve   Osmanlı   Devleti   gibi   Türk   tarihindeki   irili   ufaklı   pek   çok   devletin   kurucu   unsuru   olarak Türk Tarihinin en aktif  kısmı oldular.
     Türkler, Uygurlarla  birlikte yarıya yakını yerleşik hayata geçmiş, İslâmiyetin benimsenmesinden sonra tamamı yerleşik hayata geçmiştir. Yerleşik hayata geçen Türkler medeniyete büyük hizmetlerde bulunmuşlardır.
      Türkler, İslâmiyeti benimsedikten sonra hayatlarını ve devlet yönetimlerini de bu yeni dine göre düzenlemeye başlamışlardır. İslâmda olan toprak düzenleme sistemi İkta Sistemini uygulamaya başlamışlardır. Bu sistem tarımsal üretimi ve Türklerin yerleşik hayata geçişlerini hızlandırmıştır.


Müslüman Oğuzların İslâmiyete Hizmetleri:

1.Moğollara ve Haçlılara karşı İslâm Alemini ve Türk dünyasını korudular.
2. İslâmın Balkanlara ( Boşnaklar, Arnavutlar ve Makedonlar gibi) ve Doğu Avrupa'da yayılmasını sağladılar ve bayraktarlığını yaptılar.
3.İslâm Medeniyetinde seçkin sanat eserleri ortaya koydular ( Hat Sanatı eserleri, Süleymaniye, Selimiye gibi Camiiler, v.b.)
4.İslâm Medeniyetinde pek çok âlimler yetiştirdiler ( Farabi, İmam Buhari, İbni Sina vb.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder