23 Mart 2024 Cumartesi

Ekonomi Alanında Yapılan İnkılâplar

      Dersimiz Tarih Pro İndir

Ekonomi Alanında Yapılan İnkılâplar

  1.Lozan Barış Antlaşması ile yabancı uyruklulara tanınan kapitülasyon ayrıcalıkları kaldırıldı. 
   2.Yollar, özellikle demiryolları yapımında büyük çaba gösterildi. 
 3.Dini bir vergi olan aşar vergisi laiklik ilkesi gereği kaldırıldı. 
  4.Çağdaş vergilendirme yöntemleri uygulanmaya başlandı.
 5.Milli Ekonominin Kurulması:Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’ndan sonra hemen ekonomik alanda yeniliklere başladı. Daha Lozan görüşmeleri sırasında I. İzmir İktisat Kongresi’ni topladı. Burada Misak-ı İktisadi adıyla Milli Ekonomi ilkesi kabul edildi. Buna göre; hammaddesi yerli sanayiye öncelik verilmesi, derhal büyük fabrikaların kurulması, esnafa kredi verebilecek bir bankanın kurulması, yabancı işletmelerin millileştirilmesi kararlaştırıldı.
  6.Tarım, Sanayi, Ticaret ve Bayındırlık Alanında Yapılan Çalışmalar: Tarımda makineleşme teşvik edildi. Örnek çiftlikler ve tarım kredi kooperatifleri kuruldu. Ziraat okulları açıldı.
   7.Sanayinin gelişmesi için çalışmalar yapıldı. Esnafa kredi verebilmek için İş Bankası kuruldu.Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkarıldı. Özel teşebbüs teşvik edildi. Buna rağmen; teknik eleman, bilgi, teknoloji ve sermaye yetersizliği yüzünden özel teşebbüs başarılı olamadı. 
    8.Dünyadaki 1929 Ekonomik Krizinn de etkisiyle  devlet ekonomiye müdahale etti. Bunun sonucu 1934′de Devletçilik ilkesi ve I. Beş Yıllık Kalkınma Planı kabul edildi. Bu plan başarıyla uygulandı.
     9.1926′da Kabotaj Kanunu çıkarılarak kendi limanlarımızda gemi işletme hakkı Türk vatandaşlarına verildi.
    10.Ölçü Birimlerinde Yapılan Değişiklikler:
 Uzunluk ölçüsü birimi olarak arşın, endaze; ağırlık ölçüsü birimi olarak okka, dirhem gibi ölçüleri kaldırarak bugün kullanmakta olduğumuz kg ve metre/santimetre gibi ölçü birimlerini kabul etti.
   11. Yurdumuzda işler  daha önce takvim Rumi Takvim ve Hicri Takvime göre düzenlenmişti. 1 Ocak 1926 tarihinden itibaren batılılar gibi Miladi takvim kullanılmaya başlandı. 
 Takvimle birlikte bugünkü kullandığımız  saat de kabul edildi. Hafta tatili Cuma’dan Pazar gününe alındı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder