Yeryüzünde bugün Yapay Zeka (AI) seviyesine ulaşan medeniyet bir anda ortaya çıkmış değildir. İnsanoğlunun binlerce yıllık çabasının değişik medeniyetlerin bugünlere ulaşmamızda bariz bir etkisi olduğu açıktır.
Tarihçilerin benimsedikleri teoriye göre yeryüzünde önce Eski Çağ yaşanmıştır. Kabul edilen bu görüşe göre insanlar aşağıdaki şekilde gelişim sağladılar.
1. Akıllarını ve ellerini kullandılar.
2.Bu sayede önce kaba taş aletler yaptılar.
3.Aletler geliştirirken yeryüzünde bulunan meyveleri ve sebzeleri de toplayıp yediler.
4.Yedikleri meyvelerin ve sebzelerin tohumlarını çıkardılar ve onları ekmeye başladılar. Böylece yeryüzünde tarım devrimi başladı.
5.Tarım devriminin başlamasıyla insanlar göçebe avcılık toplayıcılıktan yerleşik hayata geçtiler. Yerleşik hayata geçilmesiyle yeryüzünde medeniyet ilerlemeye başladı , nesilden nesile aktarılarak ilerleyip bugüne ulaştı.
Tarım Devriminin sonucunda artı ürün,özel mülkiyet,toplumsal işbölümünün artması ve kent devletlerine giden süreç başlamıştır.
M.Ö.10.000 civarında Mezopotamya'da başlayan Tarım Devrimi,M.Ö.8000 civarında Çin'de pirinci evcilleştirerek ve M.Ö.7000 de ise Orta Amerika'da mısırı evcilleştirerek gerçekleşmiştir.
Tarım Devrimiyle birlikte zorunlu hale gelen yoğun işgücüyle çalışma ve organizasyon köyleri ve kentleri doğurmuştur.Bununla ilgili yeni iş kolları (koruma ,güvenlik, dağıtım v.b.) ortaya çıkmıştır. Kadınlar da bu arada evde yiyecek beklemek yerine tarımsal işgücü olarak ekonomiye ve işbölümüne katılmışlardır.
Elde edilen artı ürünün satılması ve değiş tokuş edilmesiyle takas ekonomisi gelişmeye başlamıştır.
Yaşam kalitesinin artmasıyla nüfusta artış da oluşmuştur, teoriye göre.Bunun yanında yerleşik olmanın özel mülkiyeti doğurduğu düşünülmektedir.
Bütün bu etkenlerle Tarım Devrimi neticesinde Mezopotamya,Güneydoğu Asya ve Orta Amerika'da büyük nüfuslu şehitler boy göstermeye başlamıştır.
Şehirlerde işbölümüyel birlikte yöneticiler,din adamları,askerler,tüccarlar ,çiftçiler ve köleler gibi sosyal sınıflar da oluşmaya başlamıştır. Bu durumda zorunlu işbölümünün sağlanması için devlet olgusunu ortaya çıkarmıştır.
TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR
A. TAŞ ÇAĞLARI
1.Eski Taş ( Paleolotik)
İnsanlar, teoriye göre avcılık ve toplayıcıkla beslenmiş, mağaralarda yaşamışlardır.Bu çağda ateş bulunmuş ve kabaca bazı aletler yapılmıştır.
Türkiye'deki örnekleri:Yarımburgaz,Karain,Öküzini ve Beldibi mağaraları
2.Orta Taş(Mezolitik)
Teoriye göre avcılıkta ustalaşma ve aletlerin biraz geliştiği iddia edilmektedir.Yapılan aletler:mikrolit adı verilen çakmak taşı ve obsidyenden yapılan küçük taş aletler. Köpekler bu dönemde evcilleştirilmiştir.
Türkiye'deki örnekleri:Öküzini (Antalya),Beldibi(Antalya),Baradız(Burdur),Tekkeköy(Samsun) mağaraları.
3.Yeni Taş(Neolitik)
Günümüzden yaklaşık 15.000 yıl önce buzulların erimesiyle dünya üzerindeki bazı bölgeler yaşama daha uygun hale geldiler. Bu bölgelerden Mezopotamya'da tahılın evcilleştirilmesiyle Tarım Devrimi(Neolitik Devrim de denilir) gerçekleşmiştir. Çömlekçi çarkının icadıyla çanak-çömlek yapımı başlamıştır.
Türkiye'deki örnekleri: Çatalhöyük(Konya),Hacılar(Burdur), Cafer Höyük (Malatya),Aşıklı Höyük (Aksaray)
B. MADEN ÇAĞLARI
Tarih öncesi çağlardan başlayarak yazının icadından sonra da devam etmiştir.
1.Bakır
Tabiatta çokça olduğundan ilk alet yapılan ve kullanılan madendir.
2.Tunç
Bakır dayanıksız olduğu için kalayla karıştırılarak Tunç madeni icad edilmiştir.
3.Demir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder