16 Ağustos 2024 Cuma

İMRO Terör Örgütü Tarihi


1893’te Bulgarlarca/Bulgarlaşmış Makedonlarca kurulan örgütün ilk hedeflerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun Makedonya ve Edirne bölgelerinde Bulgar Makedonları (!) için özerklik kazanmak iken, daha sonra maskesini sıyırarak Bulgarcılığını açık ederek Balkan siyasetinde Bulgarların çıkarlarını gözeten bir yapıya dönüştü. 1896 yılında Osmanlılara karşı vur kaç taktikleri kullanan terör örgütü, zaman içinde Osmanlı Devletinin zayıflamasından fırsat bularak halktan vergi adında zorla para toplamaya  başladu. Bu durum İlinden İsyanı’nı da beraberinde getirdi.

İMRO terör örgütü, 21 Ağustos 1901 tarihinde Amerikalı Protestan misyonerler Ellen Maria Stone ile Katerina Stefanova-Tsilka'yı fidye amacıyla kaçırmıştır. Bayan Stone Olayı (İngilizce: Miss Stone Affair; Bulgarca: Афера "Мис Стоун") olarak bilinen bu kaçırma yaklaşık 6 ay sonra talep edilen fidyenin ödenmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasıyla son erdi.
iMRO terör örgütü, Osmanlı Devleti Askerlerine karşı pek çok kanlı eylemler yapmıştır. 
İttihat ve Terakki Partisi Sultan II.Abdülhamid'i zorla iktidardan indirmeye çalışırken pek çok terör örgütü ile işbirliği içinde olduğu gibi İMRO terör örgütü ile de işbirliği yapmıştır. 
Osmanlı Devletinin yıkılması,Balkan Savaşları ve sonrasındaki gelişen olaylar ile bu terör örgütünün ardılı/halefi olan kurulan İç Makedonyanın Ulusal Birliği Demokratik Partisi ise Bulgarcılıktan uzaklaşarak Makedoncu ve sağcı bir yapıya kavuşmuştur. Bugün, Makedonya'nın iki büyük partisinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder