Dersimiz Tarih: Şubat 2017

26 Şubat 2017 Pazar

İSLÂM TARİHİ -3 L9





EMEVÎLER DÖNEMİ (661-750)

Hz. Ali’den sonra başa Muaviye’nin geçmesiyle İslam Tarihinde Emeviler dönemi başlamıştır.Müslümanlar, İstanbul’u iki defa kuşatmış ama alamamıştır.Hz. Muaviye’nin ölmeden önce oğlu Yezid’i halife tayin etmesiyle halifelik babadan oğula geçen saltanata dönüşmüştür.

Muaviye (661 – 680)

İslam Devleti’nin merkezi Kufe’den Şam’a taşınmıştır. Muaviye zamanında iç düzen sağlandıktan sonra fetihlere yeniden başlanmıştır. Müslümanlar iki defa İstanbulu kuşatmalarına rağmen ele geçirememişlerdir. Doğuda Maveraünnehr’in büyük bir kısmı fethedilerek Horasan vilayeti kurulmuştur.

Yezit (680 – 683)

Muaviye’nin ölümüyle yerine oğlu Yezit geçti. Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin onun halifeliğini tanımayarak karşı çıktı. Yezit , Hz. Hüseyin’in üzerine ordu göndererek Kerbela mevkiinde şehit edilmesine neden oldu. (681)

Yezit döneminde Ukbe B. Nafi komutasındaki Emevi orduları Kuzey Afrika’nın fethini tamamlayarak Atlas Okyanusuna ulaşmışlardır.

Abdülmelik (685 – 705)

Abdülmelik zamanında fetihler devam etmiştir. Onun en büyük yardımcısı olan (Zalim) Haccac Emeviler’e karşı isyan eden Abdullah B. Zübeyr’i Kabe’de kuşatarak şehid etmiştir.



Velit (705-715)

Maveraünehir ve Türkistan’ın Fethedilmesi:

Hz. Ömer ve Hz. Osman zamanında İran ve Horasan’ı fetheden İslam orduları Ceyhun‘a kadar ilerlemişlerdi.Böylece Türklerle komşu olan Araplar, Abdülmelik ve oğlu zamanında bölgedeki faaliyetleri arttırdılar. Kuteybe b. Müslim Maveraünnehr’in fethine memur edildi.Beykent‘i 706’da ele geçirdikten sonra Buhara ve Semerkant alındı (709). Böylece Maveraünnehr müslümanların eline geçti. Kuteybe’nin ölümüyle seferlere devam edilmişsede bir süre sonra Türkler kaybettikleri yerleri geri almışlardır.

İspanya’nın Fethi (711):

Tarık b. Ziyat komutasındaki İslam orduları İspanya’ya geçerek Vizigotlar’la karşılaşmış Kadiks Savaşı’nda (711) onları bozguna uğratarak Vizigot Krallığı’na son vermişlerdir. Bundan sonra Endülüs adının verildiği İspanya toprakları Emeviler tarafından gönderilen valilerce yönetilmeye başlanmıştır.

Puvatya Savaşı (732):

İspanya valiliğine getirilen Abdurrahman El- Gafiki 732’de Fransa’ya girerek Bordo’yu ele geçirdi. İlerleyişini sürdürüp Puvatya’ya saldırdı fakat bu savaşı kaybederek geri çekildi.

– Puvatya, İslam ordularının Batı Avrupa içlerinde ulaştıkları son yer olmuştur. Artık İslam orduları Fransa’dan çekilerek İspanya’ya dönmeye ve bundan sonrada devamlı gerilemeye başlamışlardır.

Kerbala Olayında (680), Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi Müslümanların Şiiler ve Sünniler şeklinde kesin olarak gruplara ayrılmasına neden olmuştur.


Emevîler Dönemi Genel Özellikleri


1. Arapça resmi dil ilan edilmiş
2. İslam orduları 711 yılında İspanya’nın fethine başlamış böylece İslamiyet Avrupa’da da yayılmaya başlamıştır.
3.Müslümanlar İspanya’ya ENDÜLÜS adı verilmiş 732 yılında Puvatya Savaşı’nda Franklara yenilene kadar Avrupa’da ilerlemişlerdir.



Emevilerin Yıkılışında Etkili Olan Nedenler:

1.Arap milliyetçiliği yapmaları ve diğer milletlere değer vermemeleri

2-Mevaliye (Arap olmayan) eşit ve adil davranmamaları (İslamı kabul etmelerine rağmen onlardan cizye toplamaları),

3– Peygamber(SAV) ailesine düşmanca davranmaları

4- Abbasiler’in Emeviler’e karşı gizli yıkıcı faaliyette bulunmaları.

5-Harici ve Şiiler’in çalışmaları

Bütün bu olumsuzluklardan sonra Ebu Müslim El-Horasani ayaklanarak Emeviler’le mücadeleye girişmiş, onları mağlup ederek Abbasi Devletinin kurulmasını sağlamıştır (750)
Not: Burda yazdığımız halifeler uzun süre halifelik yapmış olan ve daha çok etkili olmuş olan Emevî halifeleridir.Aşağıdaki listenin öğrenci tarafından öğrenilmesi gereği yoktur.Sadece genel bilgi ve yukarda sayılan halifeler arasında var olan tarihsel boşlukları izah etmek için verdim.
Emevî Halifeler Listesi:
HükümdarlarSaltanat Dönemi
Şam'da hüküm süren Emevî Halifeleri
I. Muaviye bin Ebu Süfyan661 – 680
I. Yezid bin Muaviye680 – 683
II. Muaviye bin Yezid683 – 684
I. Mervan bin el-Ḥakem684 – 685
Abdülmelik bin Mervan685 – 705
I. Velid bin Abdülmelik705 – 715
Süleyman bin Abdülmelik715 – 718
Ömer bin Abdülaziz717 – 720
II. Yezid bin Abdülmelik720 – 724
Hişam bin Abdülmelik724 – 743
II. Velid bin II. Yezid743 – 744
III. Yezid bin Velid744
İbrahim bin Velid744
II. Mervan744 – 750

ENDÜLÜS EMEVΠDEVLETİ ( 756-1031 )

* İspanya’da kurulan ilk İslam Devleti’dir. (Başkent Kurtuba)

* Abbasilerden kaçan Emevi ailesince kuruldu. (Halife Hişam’ın torunu Abdurrahman tarafından)

* İlim ve kültür alanında ilerlediler. (Kurtuba Sarayı) Bir çok Avrupalı öğrenci hatta papazlar Endülüs’e giderek eğitim gördü.

* Halifelikte hak iddia ettiler.

* III. Abdurrahman zamanında en parlak dönemini yaşadı.

* İç karışıklıklar ve çevresindeki hristiyan krallıkların baskısı sonucu 1031’de yıkıldı. Yerine 28 tane beylik kuruldu. (Bu beyliklere genel manada Tevaif-i Mülk veya Mülûkü’t-Tavâif) Bunlardan en önemlisi ve son yıkılanı Beni Ahmer Devleti idi.
BENΠAHMER DEVLETİ ( 1232-1492 )

* Gırnata İslam Devleti de denir. (Granada Sultanlığı)

* İspanya’daki son Müslüman devlettir. (Başkent Gırnata)

* İlimde çok ileriydiler ve Avrupa’dan öğrenciler gelirdi.

* 1492’de Hristiyanlar yıktı. Müslümanları ve Yahudileri katlettiler. Osmanlı Devleti yardım etti. Oruç Reis ve Hızır Reis İspanya’daki birçok Müslüman ve Yahudi’yi ölümden kurtardı. Kurtarılan Seferad Yahudileri Selanik, İzmir ve İstanbul’a yerleştirildi.

ELHAMRA SARAYI

Elhamra, Gırnata’ya hâkim bir tepe üzerindeki düzlükte, savunma kalesi ve saray olarak yapılmıştır. Bu sebeple ilk bakışta estetikten uzak bir görünümü varmış gibi gözükse de kale duvarlarının içinde muazzam güzellikte bir sarayla karşılaşılır. Duvarlarında kırmızı tuğla, damında kırmızı kiremit kullanıldığı için ismi kırmızı, yani “Elhamra” denilmiştir. Nasri hükümdarları yeni yapılarla kaleyi daha da  büyüttüler. Böylece Elhamra, saray ve köşklerden kurulmuş bir kompleks hâline geldi. Sarayların içi kadar bahçeleri de güzeldir. Bunlardan en şahaneleri uzun bir havuzla taçlandırılmış olan El-Bürke Bahçesi (Avlusu), döşemesi mermer kaplı Meksuar Avlusu ve Arslanlı Avlu’dur. Elhamra Sarayı, zarif ve zengin süslemeleri, avluları ve havuzlarıyla komple bir yapıdır. Şarlken Endülüs’ü ele geçirince sarayın bir bölümünü yıktırdı ve yerine Rönesans tarzında bir saray yaptırmaya kalktı. 1522’deki zelzelede ve 1590’da saray bir miktar daha zarar gördü. Ancak, 19. yy. ın ikinci yarısından itibaren korunmaya alındı ve günümüze dek gelebildi.



















ABBASÎLER (750-1258)

***Ebu Müslim’in isyanı ile sona eren Emevi iktidarının yerini, Abbasi soyundan gelenlerin kurduğu Abbasi Devleti almıştır.

1-Ebul Abbas Abdullah’tan sonra başa geçen ikinci halife Cafer Mansur döneminde Bağdat şehri kurulmuş ve başkent buraya taşınmıştır.

2-Devletin en parlak dönemi olan Harun Reşid döneminde, Anadolu ve Horasan’a akınlar düzenlenmiş, Bizans vergiye bağlanmıştır.
3-Harun Reşid döneminde, ayrıca Frank Kralı Şarlman ile Endülüs Emevilerine karşı ittifak kurulmuş, Hristiyanların Kudüs’ü ziyaretine izin verilmiştir.
4-Abbasiler döneminde bilim ve kültür çalışmalarına ağırlık verilmiş, ilkçağ Yunan ve Helen düşünürlerinin eserleri Arapça’ya çevrilerek incelenmiş ve medreselerde okutulmuştur. Bilim Akademisi olan "Beytülhikme" kurulmuştur.

5-Çinliler ve Abbasiler arasında yapılan 751 Talaş Savaşı’nda Türkler, Abbasileri desteklemiş ve savaş sonrasında kitleler halinde İslam dinine girmeye başlamıştır.

6- Harun Reşit’in oğullarından Mutasım döneminde gaza ve cihadın Türkler vasıtasıyla sürdürüleceğine inanılmış, Türkler önemli valiliklere ve komutanlıklara getirilmiştir. Ayrıca Türkler için “Samerra” şehri kurulmuş, savaşçı özelliklerinin korunması amacıyla şehir Araplara yasaklanmıştır. Bizans sınırındaki “Avasım” denilen Tarsustan Diyarbakıra kadar olan sınır karakollarına Türler yerleştirilmiştir.

7-Abbasiler, Emevilerin ırkçılığının  aksine islama  uygun bir şekilde herkese eşit  davranan bir politika izlemiştir. Bu durum, Türkler dahil olmak üzere pek çok toplumun İslamiyeti benimsemesinde önemli bir etken olmuştur.

8-9. yüzyılda başlayan iç karışıklıklar Abbasilerin merkezi otoritesinin zayıflamasına, siyasi birliğin bozulmasına ve “Tevaif-i Mülük” devletlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

9- Abbasilerin “Emir-ül Ümera” denilen valilere geniş yetkiler vermesi Kuzey Afrika’da İdrisiler ve Ağlebiler, Mısır’da, Tolunoğulları ve Akşitler, İran’da Tahiriler, Maveraünnehirde Samanoğulları, Irak’ta Büveyhoğulları’nın ortaya çıkmasına neden olmuştur.

10- Abbasiler 1258’de Moğolların Bağdat’ı almasının ardından siyasi olarak sona ermiş, bu saldırılardan kaçan Abbasi halifesini Memlükler dini lider olarak uzun süre korumuşlardır.

11- Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi’nin ardından halifelik Osmanlılara geçmiştir.

18.Yüzyıl Osmanlı Siyasal Tarihi-1 L10


                                                       


18.YÜZYIL OSMANLI GENEL ÖZELLİKLER

1)- Osmanlı Devleti 18. yüzyıla batıda  ilk defa büyük  toprak kaybetti.

2)- Osmanlı Devleti 18. yüzyılda ise en çok Rusya ile savaşmıştır.

3)- 18. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin toprak kaybı hızlandı. Avrupa'nın bilim ve tekniği alınmaya çalışılsa da yeterli olmadı  ve  sonuçta Osmanlı Devleti Avrupa'nın üstünlüğünü kabul etmek zorunda kaldı.

                                           III.AHMET DÖNEMİ

 II. Mustafa  Edirne Olayıyla  tahtan indirildi ve   III. Ahmet padişah yapıldı.

                PRUT SAVAŞI VE ANTLAŞMASI

Nedenleri :

1. İsveç Kralı Şarlın Ruslarla  savaşında savaş alanından kaçarak Osmanlı devletine sığındı. Ruslar İsveç kralını takip ederek Osmanlı topraklarına girdiler.
2.Rusyanın Osmanlıya karşı Balkanlardaki Ortodoksları (Eflak ve Boğdan beylerini) kışkırtması
3.Osmanlının 1700 İstanbul Antlaşmasını değiştirmek istemesi

Sonuçları :

  1. Prut Antlaşması yapıldı(1711).
  2. İstanbul antlaşması ile Ruslara verilen Azak kalesi geri alınacak.
  3. Ruslar İstanbul’da devamlı elçi bulunduramayacak.
  4. Rusya Lehistan’ın iç işlerine karışmayacak.
  5. Demirbaş Şarl ve maiyeti serbestçe geri dönebilecek.
  6. Anlaşmanın şartları çok hafiftir.
  7. Rusya savaş meydanında yenilmesine rağmen  ordusunu imhadan kurtarmayı başarmıştır.
  8. Osmanlı kaybettiği toprakları geri alma umuduna kapıldı.

Not:Osmanlı Aleyhine Rusya’nın siyasetinin esasları:
1. Orta Asya üzerinde yayılmak istemesi
2. Balkan toplumlarını kışkırtarak Slavlaştırmak istemesi (Panslavizm)
3. Osmanlı topraklarında ki Ortodoksları himaye altına almak istemesi
4. Açık ve sıcak denizlere inmek istemesi

Osmanlı Devletinin Prut Antlaşmasını kabulünün nedenleri:
1. Yeniçerilere güvenilmemesi
2. Kuşatmanın uzun sürmesi ve yeni bir kutsal ittifak kurulacağı endişesi
3. Rusların ateş gücü yüksek silahlarının kaybı artıracağı endişesi

                  PETERVARADİN SAVAŞI VE  PASAROFÇA ANTLAŞMASI (1718)

Moranın Alınmasının Nedenleri:
1.Osmanlı devletinin Morayı kurtarmak istemesi
2.Katolik Venediklilerden şikayetçi olan Ortodoks Mora halkının  Osmanlı devletinden yardım istemesi
3.Venedikli korsanların Osmanlı ticaret gemilerine saldırması
Sonuçları
1.Mora  Venediklilerden alındı(1715).
2.Avusturya Karlofçanın bozulduğunu ileri sürerek Osmanlıdan Morayı geri vermesini istedi.
3.Osmanlı ile Avusturya arasında Petervaradin Savaşı çıktı.

Petervaradin Savaşının(1716) Nedenleri:

1.Osmanlının Venedikten Morayı geri alması
2.Avusturyanın Osmanlı Devlletinin yeniden güçlenmesinden endişe etmesi



Pasarofça Antlaşmasının(1718) Sonuçları:


  1. Yukarı Sırbistan, Belgrat ve Banat Avusturya’ya verildi.
  2. Mora yarımadası ve Girit iskelesi Osmanlı devletinde kaldı.
  3. Dalmaçya, Bosna ve Arnavutluk kıyılarındaki bazı iskeleler Venedik’e verildi.
  4. Osmanlı devleti Avrupa’ya geçişte çok önemli bir üstü olan Belgrat’ı kaybetti.
  5. Venedik, Çanakkale boğazı ve Ege’den uzaklaştırıldı. 
  6. Balkanlarda Avusturyanın etkisi artınca Osmanlı Balkanlarda güvenliği arttırmıştır.
  7. Osmanlı kaybettiği toprakları geri alma umudunu kaybetmiştir.
  8. Osmanlı, Avrupanın üstünlüğünü kabul etmeğe başlamıştır.
  9. Lale devri başlamıştır.


Osmanlı- İran İlişkileri

Savaşların Sebepleri:

  1.  İran da ki karışıklılıklardan yararlanma isteği
  2.  İran halkının  Osmanlıdan İran Yönetimine  karşı yardım isteği
  3.  Rusların Kafkaslardaki ilerleyişine engel olmak.

1724 İstanbul Antlaşması

Nedenleri

1.Rusların Azerbaycana kadar ilerlemeleri üzerine Osmanlının da Gürcistanda ilerlemeye başlaması üzerine Kafkasyada Rusya ve Osmanlı arasında savaş ihtimalinin ortaya çıkması
2.Fransanın arabulucuk yapması

Sonuçları
1.İstanbul Antlaşması (İran Mukasemenamesi ;1724) imzalandı.
2.İranın Kafkasya toprakları Osmanlı ve Rusya arasında paylaştırıldı.
3.Osmanlı ilk kez Ruslarla ittifak yaptı.
4.İki taraf da paylarına düşen bölgeleri işgale girişti
5.İran ise bu anlaşmayı tanımayarak her iki devlete savaş açtı.

İranla Yapılan Antlaşmalar:
1. Ahmet Paşa Antlaşması (1732) : Bazı sınır değişiklikleri oldu.
2.Kerden Antlaşması (1746) :
               A.Kasrışirin antlaşması  sınırları İran- Osmanlı arasında geçerli sınır olarak kabul edildi.
               B.İranla yapılan son resmî anlaşma olup günümüze dek geçerliği devam etmektedir.

18.YÜZYIL ISLAHATLARI-L10

18.Yüzyıl Islahat  Hareketleri

A-Lale Devri Islahatları(1718-1730):

Tanım: 1718 Pasarofça antlaşması ile başlayıp 1730 Patrona Halil İsyanıyla sona eren devire Lale Devri denir.

Padişah III.Ahmet , sadrazam ise Nevşehirli Damat İbrahim Paşadır.


1.Bu dönemde Avrupa'ya ilk kez geçici elçiler gönderilmiştir.

2.İlk kez matbaa kuruldu.(1727). İlmi eserlerin basımına izin verildi.Ancak dini eserler elle yazılmaya devam etti.

3.İlk kez itfaiye bölüğü kuruldu.

4.İlk kez İstanbul'da kumaş fabrikası ve çini atölyesi açıldı.

5.Sivil mimari gelişmiştir. Birçok saray, köşk,kasır, çeşme , kütüphane yaptırılmıştır.

6.Pek çok doğu klasiği Türkçeye çevrilmiştir.

7.Resim ve minyatür de gelişmiştir.

NOT : Lale Devri Osmanlı Devleti'nde Batı'nın üstünlüğünün kabul edildiği ve Batı'nın örnek alınarak ıslahat yapıldığı ilk dönemdir. Ancak bu ıslahatların  halktan kopuk ve  halkın tepkisini çekecek şekilde yapılması başarısız kalmalarına neden olmuştur.


B-I.Mahmut Devri Islahatları(1730-1754)

1.Humbaracı Ahmet Paşa Humbaracı ve Topçu ocaklarını modern usullere göre yeniden düzenledi.

2.Humbaracı Ahmet Paşa orduda bölük , alay, tabur sistemini kurdu.

3.Batı  tarzında subay yetiştirmek için Kara Mühendishanesi açıldı.

4.İlk kez Yalova'da kâğıt fabrikası açıldı.
NOT: Bu ıslahatlar 1736-1739 Osmanlı-Avusturya ve Rusya savaşlarında başarılı olmamızı sağlamıştır.


C- III.Mustafa Devri Islahatları(1757-1774 )

1.Baron dö Tott Avrupa'dan getirtilerek yeni bir topçu ocağı kuruldu. Sürat topçuları adı verilen ocak kuruldu.

2.Deniz Mühendishanesi açıldı.

3.Hendesehane açıldı.Denizcilik ve topçuluk dersleri verildi.


D-I.Abdülhamit Devri Islahatları (1774-1789)

1.Ordunun subay ihtiyacını karşılamak için istihkâm okulu açıldı.

2.İngiltere ve Fransa'dan gemi yapım ustaları getirildi.

3.Haliç, Karadeniz ve Ege Denizinde tersaneler yapıldı.


E- III.Selim Dönemi Islahatları(1789-1807)

1.Nizam-ı Cedit adıyla bir ordu kuruldu.

2.Nizam-ı Cedit ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak için İrad-ı Cedit adıyla bir hazine kuruldu.

3.Avrupa'nın önemli başkentlerinde sürekli elçilikler kuruldu.

4.Fransızca ilk kez okullarda yabancı dil olarak okutulmaya başladı.

NOT: Yeniliklere karşı olan Yeniçeriler ile bazı halk kitlesi Kabakçı Mustafa önderliğinde ayaklandı.(1807) III.Selim tahttan indirildi. Yerine IV.Mustafa getirildi. Nizam-ı Cedit ordusu dağıtıldı.

İSLAM TARİHİ-1 L9




Hicretin Sebep ve Sonuçları

Hicret: Mekkeli müşriklerin baskısıyla Müslümanların 622 yılında Mekke’den Medine’ye göçüne denir.

Hicretin Sebepleri:

– Mekkeli müşriklerin Müslümanlara karşın zorbalıklarını artırmaları ve müslümanların dinini Mekke’de hakkıyla yaşayamaz hale gelmesi

– Hz. Muhammed (SAV) İslâmiyet’i farklı yerlere yaymak istemesi

Hicretin Sonuçları:

1- Müslümanlar, Mekkeli müşrikler karşısında siyasi bir kuvvet haline geldiler.

2- Hicretin ardından Medine’de Elli üç maddelik bir anayasa hazır hale getiren Hz. Muhammed (SAV), bu anayasa ile Medine’deki Mümin, putperest ve Yahudiler arasındaki ilişkileri tertip etti .

3- Bu anayasayla İslâm devletinin temelleri atıldı. Hz. Muhammed din ve devlet başkanı oldu .

4- Göç edenlere muhacir, Medine’de onları ağırlayan ve destekçi olan Medine’li müslümanlara Ensar denildi.

5- İslâm dinînin yayılması kolaylaştı.

6- Medine’ye Mescid-i Nebi inşa edildi .

7- Hicret vakası Hz. Ömer vaktiyle Hicri takvimin de başlama tarihi olarak kabul edildi.











UHUT SAVAŞI  625
Nedenleri:
1) Mekkeli müşriklerin  Bedir yenilgisinin intikamını almak istemeleri
2) Mekkeli   müşriklerin Şam ticaret yolunu Müslümanların  kontrolünden çıkarmak istemeleri
3) Şam ticaret  yolundan izinsiz geçmeye  çalışan ​ bir ticaret kervanlarının Müslümanların eline geçmesinden dolayı onu kurtarmak istemeleri

        Uhut Dağı eteklerinde savaş yapıldı ve Müslümanların çoğu Peygamberimizin savunma yapma isteğinde değil de açık alanda savaş isteğinde olunca Peygamberimiz istişare kararına uyarak açık alanda savaşı kabul etti. Ayrıca okçular  emre itaatsizlik edip mevzilerini terkettiler.Bunlar nedeniyle Müslümanlar alanda yenilip Uhud Dağına çekildiler.

Sonuçlar:

1.Mekkeliler kesin sonuç alamadılar.
2.Şam ticaret yolu Müslümanların kontrolünden çıktı.
3.Müslümanlara ihanet eden yahudi Beni Nadir kabilesi Medineden atıldı.
4.Peygamberimizin Müslümanlar üzerinde otoritesi arttı.
5.Müşrikler,Müslümanları tek başlarına yenemeyeceklerini anladılar.


























MUTE SAVAŞI 629
Nedenleri:
1.Bizansa  bağlı hristiyan Gassanilerin  islam elçisini öldürmeleri.
2.Bizans Müslümanların büyümesinden endişe duymaktaydı.
Sonuçları:
1.Bizans'la yapılan bu ilk savaşın kazananı olmadı.
2.Gazve değil seriyye olduğundan Peygamberimiz bu savaşa katılmamıştır.

MEKKENİN FETHİ 630
Nedenleri:
1.Peygamberimizin  kutsal olan Kabe'yi alıp putlardan temizleyerek orjinal haline çevirmek istemesi
2.Mekkelilerin Hudeybiye barışını bozmaları
Sonuçları:
1)    Mekke müşriklerinin devleti ortadan kalktı.
2)    Kabe putlardan temizlendi ve Hz. İbrahim vaktindeki gibi Müslümanların oldu.
3)    Müslümanlar Arap yarımadasının en büyük gücü oldu.
4)    İslamın yayılması daha da hızlandı.
5)    İlan edilen genel aftan dolayı Mekkelilerin çoğu Müslüman oldu.



Hz. Muhammed’in Hayatının Kronolojisi

– Mekke’de doğdu.(571)

– Peygamberliğin  Allah(C.C) tarafından peygamberimize verilmesi (610) (Mekke Dönemi)

– Hicret ve İslam Devleti’nin kurulması.(622)

– Medine Dönemi ve Savaşlar.(622-632)

– Bedir Savaşı(624)

– Uhut Savaşı(625)

– Hendek Savaşı(627)

– Hudeybiye Barışı(628)

– Hayber’in Fethi(629)

– Mekke’nin Fethi(630)

– Huneyn Savaşı(630)

– Tebük Seferi(631)

– Veda Haccı ve Veda  Hutbesi (632)

25 Şubat 2017 Cumartesi

YGS TARİH KONULARI

2017 YGS Tarih Konu Dağılımları

1. İlk Çağ Medeniyetleri 1
2. İslamiyet Öncesi Türk Tarihi 1
3. İslam Tarihi ve Uygarlığı 1
4. Türkiye Selçuklu Devleti 1
5. Beylikten Devlete Osmanlı (1300-1453) 1
6. En Uzun Yüzyıl (1800 - 1922) 1
7. 20. yüzyılda Osmanlı Devleti 1
8.Yakınçağ'da Avrupa 1
9. Kurtuluş Savaşına hazırlık dönemi 2
10. Kurtuluş Savaşı Muharebeleri 1
11. İnkilâplar 1
12. Mondros Ateşkes Antlaşması ve Sonrasındaki Gelişmeler 0
13. Mustafa Kemal’in Çalışmaları ve Amasya Genelgesi 0
14. Erzurum ve Sivas Kongreleri 0
15. Amasya Görüşmesi, Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin Toplanması 0
16. Misakı Milli ve İstanbul’un İşgali 0
17. I. Dönem TBMM, TBMM’ye Karşı Ayaklanmalar 0
18. Sevr Antlaşması 0
19. Lozan Antlaşması 0
20. Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin Kaldırılması 0
21. Jeopolitik Konum 1
22. Atatürk İnkılâpları 1
23. Türk Dış Politikası 1

TOPLAM 15